Dit zijn de 4 logistiek dienstverleners in Noord Nederland uit de Top 100 LDV

Vlak voor de zomer is de lijst Top 100 Logistiek dienstverleners 2024 bekend gemaakt. Welke bedrijven uit Friesland, Groningen en Drenthe staan er in de lijst en waar blinken ze wat betreft duurzaamheid en innovatie in uit?

De Top 100 Logistiek Dienstverleners is een jaarlijks onderzoek van Logistiek.nl en Buck Consultants International onder logistiek dienstverleners. In de lijst wordt niet alleen gekeken naar de grootte van de bedrijven, de logistiek dienstverleners worden ook beoordeeld op hun innovatiekracht. De punten op innovatie en duurzaamheid worden verdeeld over zes thema’s. In de lijst staan twee bedrijven uit Groningen en twee uit Friesland. Logistiek dienstverleners gevestigd in Drenthe vallen in 2024 buiten de top-100 lijst.

Duurzaam autotransport

Als we even inzoomen op de lijst en de bedrijven gevestigd in de noordelijkste provincies, dan zien we dat in de categorie Groot, Koopman Logistics Group er boven uit steekt. Dit meer dan 100 jaar oude familiebedrijf uit Leek heeft zich helemaal toegespitst op het vervoer van auto’s en een cargotak die zich bezighoudt met transport in de Benelux. Ondanks de aandacht voor duurzaamheid die dit bedrijf heeft en de stijging van positie 47 in 2023 naar positie 28 in de lijst van dit jaar, scoort het bedrijf niet erg hoog op duurzaamheid bij dit onderzoek. Wellicht moeten de plannen die Koopmans heeft, zoals emissieneutraal in de binnenstad in 2025 en het inzetten van HVO als transitiebrandstof nog zijn vruchten af gaan werpen in de nabije toekomst.

Nummer 28 – Koopman Logistics Group
2023: 47
Indexscore 2024 totaal: 31,79
Bedrijfsgrootte: Groot
Omzet in miljoen: 200-300
Aantal vaste werknemers: 1.000-2.000
M2 warehousing: 300.000-500.000

Duurzaam transport ★★
Duurzame warehousing ★
Innovatie in arbeid en scholing ★★★
Innovatie in smart warehousing ★
Innovatie in digitalisering ★★
Innovatie in Ketenregie ★★

Scandinaviëspecialist met record emissie vermindering

In de categorie bedrijfsgrootte Klein vinden we de andere drie logistiek dienstverleners uit het noorden die in de lijst staan.

Op nummer 76 staat ColliCare Logistics uit Groningen. Dit bedrijf is al een paar jaar op overnamepad en groeit daarmee in medewerkers en omzet en schuift daarom ook een aantal plekken omhoog in de lijst. Vorig jaar stond het bedrijf op positie 99. ColliCare is scandinaviëspecialist met veel verbindingen richting Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Het bedrijf heeft daar ook verschillende kantoren en is gevestigd op de belangrijkste terminals. Door vergroening van het wagenpark is de emissie in 2023 met meer dan de helft verminderd dan in het jaar ervoor. En dat hebben de experts die samen met Logistiek.nl en Buck Consultants International de beoordeling doen ook gezien. Het regent duurzaamheidssterren voor ColliCare.

Nummer 76 – ColliCare Logistics
2023: 99
Indexscore 2024 totaal: 20,11
Bedrijfsgrootte: Klein
Omzet in miljoen: 30-50
Aantal vaste werknemers: <100
M2 warehousing: <10.000

Duurzaam transport ★★★
Duurzame warehousing ★★★★
Innovatie in arbeid en scholing ★★★★★
Innovatie in smart warehousing ★★★★
Innovatie in digitalisering ★★★★★
Innovatie in Ketenregie ★★★★

Waterbesparing en inzet medewerkers met afstand tot arbeidsmarkt

Twee bedrijven uit Friesland sieren de lijst. Op 91 staat Van der Werff Logistics uit Heerenveen. Ook een familiebedrijf van bijna 100 jaar oud. Het bedrijf maakt slagen op het gebied van duurzaamheid door onder meer de aanschaf van schonere trucks, het brandstofverbruik te verminderen en een waterbesparende wasstraat die werk biedt aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van der Werff heeft zich onder meer toegelegd op het vervoeren van zendingen met afwijkende maten. Het bedrijf werkt daarom veel in de bouw, industrie en landbouw.

Nummer 91 – Van der Werff Logistics
2023: 79
Indexscore 2024 totaal: 18,26
Bedrijfsgrootte: Klein
Omzet in miljoen: 30-50
Aantal vaste werknemers: 300-400
M2 warehousing: 25.000-50.000

Duurzaam transport ★★
Duurzame warehousing ★★★
Innovatie in arbeid en scholing ★★★
Innovatie in smart warehousing ★★★
Innovatie in digitalisering ★★
Innovatie in Ketenregie ★★

Voedselveilige opslag en transport

Als bijna hekkensluiter van de Top 100 lijst vinden we Kooiker Logistiek uit Grou. Dit bedrijf in de categorie Klein heeft de afgelopen jaren een groei doorgemaakt door het doen van verschillende overnames zoals Graaco uit Coevorden en Brant Visser uit Heerenveen. Het bedrijf werkt veel voor de dranken en voedingsmiddelindustrie en heeft dan ook alle benodigde certificaten om (voedsel)veilig te werken op orde. Kooiker is deelnemer aan het Lean & Green programma om ook op het gebied van CO2-reductie stappen te zetten.

Nummer 99 – Kooiker Logistiek
2023: 86
Indexscore 2024 totaal: 16,73
Bedrijfsgrootte: Klein
Omzet in miljoen: 50-75
Aantal vaste werknemers: 400-500
M2 warehousing: 100.000-200.000

Duurzaam transport ★★★
Duurzame warehousing ★★
Innovatie in arbeid en scholing ★
Innovatie in smart warehousing ★★
Innovatie in digitalisering ★
Innovatie in Ketenregie ★★