clean energy hubs

Interactieve kaart onthult potentiële locaties voor Clean Energy Hubs in Noord-Nederland

De projectgroep Clean Energy Hubs heeft, in samenwerking met Ecorys en Rijkswaterstaat, een innovatieve locatietool ontwikkeld die potentiële locaties voor duurzame tank- en laadpunten in kaart brengt.

Deze interactieve kaart toont ook de kansrijke plekken voor Clean Energy Hubs in Noord-Nederland. Met ongeveer 25 verschillende kaartlagen en functies zijn er diverse soorten locaties te identificeren. Zo kunnen gebruikers onder andere waterstofstations, LNG/CNG-stations, truckparkings, vaarroutes en stadshubs vinden. De tool is specifiek gericht op zwaar vervoer over weg en water.

Naar de locatietool

Wat is een Clean Energy Hub?

Een Clean Energy Hub (CEH), ook wel het tankstation van de toekomst genoemd, is een tank-, laad- of bunkerstation dat minimaal twee alternatieve, duurzame energiebronnen aanbiedt en zich voornamelijk richt op zwaar goederenvervoer. Daarnaast kunnen deze hubs ook andere faciliteiten bieden, zoals openbaar vervoer, horeca, truckparkings en vergaderruimtes.

Het programma Clean Energy Hubs maakt deel uit van het actieplan van het landelijk programma Goederenvervoercorridors (GVC). Binnen dit programma werken verschillende organisaties samen om de logistieke corridors in Oost- en Zuidoost-Nederland te optimaliseren.