Assen wil uitstel zero emissie zone

Assen wil uitstel zero emissie zone binnenstad

Coalitiepartijen VVD en Assen Centraal hebben het college van burgemeester en wethouders in Assen verzocht de invoering van de emissievrije zone in de binnenstad, gepland voor 1 januari 2025, uit te stellen. Zij vrezen dat de maatregel oneerlijke concurrentie veroorzaakt en ondernemers in de binnenstad zwaar zal treffen.

De emissievrije zone zal bestelbusjes met een verbrandingsmotor weren, terwijl vrachtwagens tot 2030 wel toegang blijven houden. Volgens VVD-fractielid Bert Homan zijn de kosten voor elektrisch vervoer fors hoger, wat vooral kleinere ondernemers voor grote uitdagingen stelt. “Een elektrische bus kost bijna drie keer zoveel als een dieselvariant,” aldus Homan in de Asser Courant.

Daarnaast benadrukken de partijen dat het plan praktische problemen kan veroorzaken voor bewoners en dienstverleners, zoals loodgieters en klusbedrijven, die de binnenstad niet meer met een verbrandingsmotor mogen betreden. De partijen pleiten voor uitstel van de emissievrije zone naar 2028, om ondernemers meer tijd te geven om te verduurzamen.

Bron: Asser Courant/DVH