qarry in zero emissie stadslogistiek zone

Nederlandse startup Qarry wint terrein in de stad met elektrisch voertuig

Startup Qarry heeft een alternatief voertuig voor stadslogistiek ontworpen: een compact elektrisch wagentje met een scooterkenteken. In korte tijd heeft deze innovatie meer dan vijftig klanten weten te interesseren voor deze Nederlandse vinding.

Met de toename van verkeersdrukte en de invoering van ZES-zones staan bedrijven voor de uitdaging om hun logistieke processen duurzamer en efficiƫnter te maken. Traditionele elektrische bestelwagens zijn vaak duur en minder geschikt voor de smalle en drukke binnensteden. Bakfietsen bieden een alternatief, maar schieten tekort als het gaat om laadcapaciteit.

Stadslogistiek onder druk door volle steden

Lorenzo Engelen, oprichter van Qarry, ontwikkelde een compact elektrisch voertuig dat zich beweegt tussen de mogelijkheden van een elektrische bestelwagen en een bakfiets. Dit voertuig, dat met een scooterkenteken rijdt, biedt relatief lage operationele kosten en een grote laadruimte voor zijn formaat. Dit maakt het geschikt voor zowel kleine lokale ondernemingen als horeca en klusbedrijven als grotere logistieke spelers zoals Bpost en Bidfood.

Het voertuig is een Nederlands product en specifiek afgestemd op de behoeften van stedelijke distributie in de compacte Nederlandse binnensteden en is met een scooterrijbewijs te besturen. “Een half jaar na de introductie hebben al vijftig bedrijven voor Qarry gekozen. We verwachten dit jaar nog door te groeien naar meer dan honderd klanten,” aldus Engelen.

Compact ontwerp met elektrische aandrijving

Qarry is ontwikkeld en gebouwd door een team met ervaring bij bedrijven als DAF en Porsche. De wagentjes worden gebouwd in Helmond. Door het compacte ontwerp en de elektrische aandrijving draagt Qarry bij aan een vermindering van verkeersopstoppingen en emissies in de stad. De startup wil niet alleen de logistieke processen van ondernemers efficiƫnter maken, maar ook bijdragen aan een meer leefbare stedelijke omgeving met minder overlast voor bewoners.