Hoe zorgen we ervoor dat studenten worden opgeleid voor de banen van morgen én dat hun kennis behouden blijft voor Noord-Nederland? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst van het Logistiek Platform Groningen op 20 maart 2025. De bijeenkomst vond plaats op de inspirerende Energiehub 050 op het Suikerunieterrein in Groningen.
De focus lag dit keer op de samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Vertegenwoordigers van Noorderpoort (MBO), NHL Stenden (HBO) en de Rijksuniversiteit Groningen (WO) deelden hun visie op hoe deze verbinding sterker en structureler kan worden.
Een belangrijk thema: het vasthouden van kennis en talent in Noord-Nederland. Het bedrijfsleven is bereid te investeren in logistieke opleidingen, juist om op alle niveaus vakmensen op te leiden die in de regio willen en kunnen blijven. Het MBO en HBO spelen hierin een sleutelrol: zij zorgen voor een praktijkgerichte leeromgeving en leiden op voor de arbeidsmarkt van vandaag én morgen.
Met behulp van dit investeringsfonds worden MBO-studenten beter voorbereid op hun toekomstige loopbaan. Ze leren werken met actuele technieken en methoden, en dragen al tijdens hun opleiding bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat, digitalisering en de energietransitie.
Tegelijkertijd vraagt de toekomst om meer dan technische kennis. Studenten en bedrijven moeten toegerust zijn op veranderende vaardigheden, kansengelijkheid en de eisen van een snel ontwikkelende arbeidsmarkt.
Om structureel te blijven bouwen aan sterk beroepsonderwijs in de logistieke sector, zijn de volgende actielijnen benoemd:
De behoefte aan goed opgeleide logistieke professionals is groot, maar het aantal studenten daalt. Jongeren al vroeg interesseren voor het vakgebied blijkt lastig. Bovendien is de doorstroom van MBO naar HBO niet vanzelfsprekend: wie verder wil leren, is nu vaak aangewezen op Zwolle. Opleidingen en locaties in Noord-Nederland zouden hierin meer gezamenlijk kunnen optrekken om het aanbod in de regio te versterken.
Veel mkb-bedrijven hebben onvoldoende tijd en capaciteit om structureel te investeren in scholing van personeel. Daardoor blijven belangrijke thema’s als verduurzaming, AI en digitalisering soms buiten beeld. Juist samenwerking met MBO- en HBO-opleidingen kan deze onderwerpen dichterbij brengen — praktisch en toepasbaar.
De Rijksuniversiteit Groningen biedt volop mogelijkheden voor maatwerkprofielen op het gebied van duurzaamheid en transport & logistiek. Toch is het voor het MKB een uitdaging om studenten voldoende passende onderzoeksopdrachten te bieden. Initiatieven zoals Vonk Traineeship kunnen hier een rol spelen, door jonge professionals via een regionale talentpool bij meerdere bedrijven tegelijk in te zetten.
Freddy de Boer (Energiehub 050) benadrukte het belang van het blijvend opleiden en behouden van vakmensen. De tekorten in technische en logistieke beroepen nemen toe, terwijl de wereld snel verandert. Leerlingen moeten weerbaar zijn in een dynamische arbeidsmarkt. Het is daarom essentieel dat onderwijs en bedrijfsleven flexibel blijven meebewegen — en samen blijven investeren in vaardigheden van de toekomst.
Ook Kasper Heijnen (Logistiek Kenniscentrum Coevorden) zet zich in voor behoud van kennis en mensen in de regio. Onder meer door het organiseren van bijeenkomsten waarin bedrijven en studenten elkaar ontmoeten en actuele thema’s bespreken. Zo is er op 7 mei van 09.00 – 14.00 uur een bijeenkomst ‘Hoe verplaats je een olifant? Logistiek in de Regio’ bij Wildlands Adventure Zoo/ATLAS Theater Emmen. Een inspirerende dag vol kennisdeling, netwerkmogelijkheden en inzichten in de nieuwste ontwikkelingen binnen de logistieke sector. Interesse om hierbij aanwezig te zijn? Stuur een email naar Kasper Heijnen kjh.heijnen@alfa-college.n
Het Logistiek Platform Groningen is een besloten platform waar non-concurrentiële kennis en informatie wordt gedeeld en samenwerking wordt gezocht ten behoeve van de logistieke toekomst van de regio. Heeft u een interessant onderwerp of wilt u een keer van gedachten wisselen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Frank Fokkens via info@frankfokkensaim.nl
Initiatief van Regio Groningen-Assen
bezoekadres: Emmasingel 4 (3e etage) Groningen | postadres: Postbus 610, 9700 AP Groningen