DHL StreetScooters in Assen

Ook in Assen staat schone stadslogistiek hoog op het lijstje. Zo rijden er onder andere enkele DHL StreetScooters rond in de binnenstad van Assen. De DHL StreetScooter is van eigen makelij. Autofabrikant StreetScooter begon in 2010 als een spin-off van de Technischen Hochschule Aachen. In 2014 kocht de Deutsche Post DHL Group het bedrijf omdat StreetScooter het meest optimale concept levert van wat er in de markt verkrijgbaar is op het gebied van elektrische voertuigen voor de logistiek. Plotsklaps werd de logistiek dienstverlener dus ook autofabrikant. Op dit moment rijden er in heel Nederland 400 DHL StreetScooters rond, waarvan twee in de binnenstad van Assen. De overige vijf bestelauto’s die in Assen rijden hebben de meest energiezuinige dieselmotor. Bij iedere vervanging van een auto heeft de elektrische variant de voorkeur boven een dieselmotor. In de toekomst zal DHL dan ook steeds duurzamer bezorgen in Assen. Een bewuste keuze is ook de plek waar het depot gelegen is: namelijk dicht tegen het centrum aan. Daar laden en lossen de grotere vrachtwagens de pakketten die met woonwijkvriendelijke voertuigen de stad ingereden worden. Zo bezorgt DHL met een voertuig dat bij de omgeving past.

De aanschaf van kleinere bestelauto’s met een zuinige dieselmotor of elektrisch aangedreven past geheel in de milieudoelstelling van DHL. Wereldwijd wil DHL marktleider worden in groen vervoer. De groep zal al zijn logistiek gerelateerde emissie in 2050 tot nul hebben gereduceerd. Dat gaat in stappen, en daarom is er een tussentijds doel gesteld om in 2025 70% van de leveringen emissievrij te doen. Met deze ambitieuze doelstelling levert DHL een substantiële bijdrage aan de doelstelling van de klimaatconferentie van Parijs in 2015 en de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties, om de opwarming onder de twee graden Celsius te houden.

Met een maximumsnelheid van 80 km/h en een actieradius van 80 km is de StreetScooter uitermate geschikt voor stadsdistributie. De elektrische energie wordt opgewekt in een 30 kW asynchrone motor die een piekbelasting van 45kW heeft. De energie wordt opgeslagen in een lithium-ion batterij. Het laadvermogen is 650 kilogram. De hoogte van de laadbak is zodanig dat de bezorger niet hoeft te bukken. De hogere laadbak zorgt er ook voor dat er geen uitsparing nodig is voor de banden. Daardoor is de laadruimte vlak en bedraagt ruim vier kubieke meter. Er zijn grotere types die 8 en 16 kuub bevatten. De StreetScooter opent aan beide zijkanten met een schuifdeur en aan de achterkant zit een klep die als afdak kan dienen bij regenweer. De bezorger kan dus altijd handig en snel bij de pakketten.