Efficiënte bouwlogistiek: gemeenten als sleutel tot succes

Efficiënte bouwlogistiek: gemeenten als sleutel tot succes

Nederland staat voor een gigantische woningbouwopgave, die grotendeels binnen de bestaande stadsgrenzen gerealiseerd moet worden. Dit brengt een enorme toestroom van bouwmaterialen naar stedelijke gebieden met zich mee, terwijl de druk op thema’s als veiligheid, bereikbaarheid en luchtkwaliteit al hoog is. Hoe zorg je ervoor dat bouwlogistiek efficiënt en duurzaam wordt ingericht, zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid in de stad? Het betrekken van gemeenten is hierin een cruciale factor.

Arjan de Feijter, projectmanager bij Topsector Logistiek, signaleert een groeiende behoefte bij overheden aan praktische instrumenten om grip te krijgen op bouwlogistiek. Tegelijkertijd vragen marktpartijen om duidelijk en eenduidig beleid. Tijdens een kennissessie op de BouwBeurs deelde De Feijter inzichten uit het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB), waarin hij binnen een Living Lab werkt aan concrete tools voor een gebiedsgerichte aanpak.

Overheden en marktpartijen zoeken balans

“Je bent veel voor als aan de voorkant al is nagedacht over welke impact bouwlogistiek heeft,” aldus De Feijter. Om gemeenten te helpen bij het vormgeven van beleid en samenwerking, gaf hij een aantal praktische tips:

  • Maak de impact van bouwlogistiek zichtbaar – Laat zien welke effecten bouwtransport heeft op de stad.
  • Begin bij een gebied waar de urgentie hoog is – Focus op locaties met veel bouwactiviteit en kwetsbare infrastructuur.
  • Maak het handelsperspectief inzichtelijk – Zorg dat bedrijven begrijpen hoe efficiënte bouwlogistiek ook hen voordeel oplevert.
  • Blijf de boodschap herhalen – Bouwlogistiek staat vaak niet bovenaan de prioriteitenlijst, maar verdient continue aandacht.

Gebiedsgerichte aanpak als oplossing

Binnen het Living Lab van De Feijter wordt gewerkt aan een gebiedsgerichte aanpak, waarin verschillende bouwprojecten in een stadsgebied op elkaar worden afgestemd. Dit concept is mede gebaseerd op de ervaringen uit de bouwlogistiek in gebiedsontwikkeling Katendrecht. Het resulterende rapport biedt gemeenten en marktpartijen een concrete strategie om samen te werken aan efficiënte en duurzame bouwlogistiek.

Naast beleidsmatige inbedding zijn er ook praktische tools die gemeenten kunnen inzetten, zoals:

  • Convenanten die de betrokkenheid van marktpartijen vergroten;
  • Voorspelmodellen voor bouwverkeer en verkeersintensiteiten om stikstofdepositie en congestie beter te beheren;
  • Innovatief onderzoek naar duurzame oplossingen zoals transport over water, bouwlogistieke hubs en zelfs bevoorrading met drones.

Bouwcongres Noord-Nederland: Duurzame Bouwlogistiek in Actie

Duurzaam aanbesteden en emissieloos bouwen roepen nog veel vragen op. Daarom wordt tijdens het Bouwcongres Noord-Nederland op dinsdag 8 april 2025 gezocht naar antwoorden. Het congres biedt inspirerende sprekers en interactieve workshops waarin ondernemers en overheden samen aan de slag gaan met drie kernvragen:

  1. Hoe vermijden we onnodige transportbewegingen?
  2. Hoe maken we bouwlogistiek efficiënter en slimmer?
  3. Hoe realiseren we emissievrij transport?

Onder andere Ruben Vrijhoef (lector Building Future Cities) en Gilbert Mulder (relatiemanager SEB voor gemeenten) delen hun inzichten over innovaties, beleidsambities en concrete stappen richting emissieloos bouwen.

Meld je aan en werk samen aan de toekomst van duurzame bouwlogistiek!