pexels-photo-721480

Febo voor pakketjes. Bij deze afhaalmuren langs de N33 kan je 24/7 terecht voor je online bestelling

In Gieten en Rolde zijn deze week de eerste onbemande afhaalpunten voor pakketjes geplaatst. Binnenkort komt er ook nog een pakketjeskluis in Dieverbrug.

Het gaat om een proef van een jaar waarbij de provincie Drenthe, in samenwerking met het bedrijf De Buren uit Hengelo, wil kijken of er animo is voor de onbemande afhaalpunten. ,,Inwoners uit Drenthe hoeven nu niet langer voor een pakketje thuis te blijven, maar die zelf op ieder gewenst moment ophalen”, zegt projectleider Frans Hamstra namens de provincie Drenthe.

24 uur per dag, 7 dagen in de week

De eerste kluis is maandagmiddag neergezet in Rolde, bij de op- en afrit van de N33. In Gieten is dinsdag een onbemande pakketkluis neergezet bij de carpool- en bushalte bij de rotonde van de N33/N34. Ze zijn elk moment te gebruiken. ,,Een sluitingstijd kennen ze niet”, vertelt Hamstra. De locaties voor de Drentse kluizen zijn bewust gekozen: vlakbij bushaltes, snelwegen en carpoolplaatsen.

In de eerste week van januari komt ook nog een pakkettenwand in Dieverbrug. ,,Met je telefoon en een QR-code kan de kluis worden opengemaakt. Klanten krijgen een melding op de telefoon als er een pakketje ligt.

Het bedrijf De Buren heeft al meer dan 250 van dergelijke afhaalpunten in de Benelux staan, maar dat is allemaal in stedelijk gebied. ,,Dit is voor het eerst dat de kluizen in landelijk gebied staan. We willen onderzoeken of er animo voor is”, zegt Hamstra. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is ook betrokken en zal de populariteit van de Drentse onbemande pakketkluizen gaan onderzoeken.

Het project wordt gefinancierd met geld uit de projecten Surflogh en Interreg, waar de zeven Europese regio’s rond de Noordzee aan deelnemen. ,,We willen kijken of dit zorgt voor vermindering van CO2-uitstoot. Een pakketbezorger rijdt in het landelijk gebied van Drenthe heel wat kilometers met dertig pakketjes in de bus. Misschien verminderen we vervoersbewegingen wel met de onbemande kluizen.”

58 lockers per kluis

De afhaalpunten staan expres niet in de dorpskernen, maar juist op een carpoolplek of bij een bushalte. ,,Dat is handig als mensen uit het werk komen. Kunnen ze na afloop of voor het werk aan nog een pakketje ophalen of retourneren.”

De pakketkluizen bestaan uit 58 lockers van verschillend formaat. Gebruikers kunnen pakketjes verzenden, retourneren en bewaren. ,,Het gaat om zogenaamde white label kluizen. Iedereen kan er gebruik van maken. Een supermarkt zou bijvoorbeeld online bestelde boodschappen in een locker kunnen klaarleggen voor een klant.”

Met de kluizenwand zijn de gebruikers in Drenthe straks niet meer afhankelijk van openingstijden of pakketbezorgers. ,,Ze beslissen zelf waar en wanneer ze het pakket ophalen”, zegt directeur Robin Dragstra van De Buren.

De onbemande afhaalpunten zijn nog niet in gebruik. Maar de grote witte units vallen wel op, erkent Hamstra. ,,Er zit nog geen bestickering op en de kluizen hebben nog geen nummers. Als de kluis in Dieverbrug er ook staat en we de testfase voorbij zijn, gaan we echt operationeel.”

Bron: Dagblad van het Noorden