Groter venstertijdengebied

Groninger binnenstad alleen nog in de ochtend toegankelijk voor bedrijfsauto’s en vrachtwagens

Sinds 1 februari 2023 mogen bedrijfsauto’s en vrachtwagens alleen tijdens venstertijden (tussen 05.00 en 12.00 uur) de binnenstad van Groningen in en uit. Buiten deze tijden is een ontheffing nodig. De venstertijden gelden binnen de Diepenring, bij winkelcentrum Westerhaven en in de Sledemennerbuurt. Het doel van deze maatregel is om bestel- en vrachtverkeer te concentreren in de ochtenduren zodat de binnenstad in de middag en avond veilig en toegankelijk blijft voor fietsers en voetgangers. Er verandert niets voor personenauto’s.

Wat zijn venstertijden?

Venstertijden zijn tijdstippen waarop bedrijfs- en vrachtauto’s toegang hebben tot (een gedeelte van) de stad om te laden en te lossen. Delen van de binnenstad hebben al jarenlang venstertijden. Sinds 1 februari gelden de venstertijden in een groter gebied.

Waarom wordt het venstertijdengebied uitgebreid?

Het uitbreiden van het venstertijdengebied zorgt voor minder verkeer in de middag en avond. Dit is belangrijk, omdat de binnenstad begaanbaar en veilig moet zijn voor voetgangers en fietsers. Philip Broeksma, wethouder Verkeer en Vervoer:

“We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens in nauwe straten waardoor verkeersonveilige situaties voor voetgangers en fietsers ontstaan. En wat te denken van de geluidsoverlast en vervuilende uitstoot in onze binnenstad? Dat kan schoner, slimmer en vooral ook met minder vracht- en bestelauto’s.”

Het vergroten van het venstertijdengebied is onderdeel van het binnenstadsprogramma Ruimte voor Jou – aanpak binnenstad 050. Met deze aanpak wordt de binnenstad van Groningen aantrekkelijker en beter bereikbaar en komt er meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

In de praktijk

Wat betekent dat nu concreet? Een paar voorbeelden. (Horeca-)Leveranciers en pakketbezorgers mogen alleen tussen 05.00 en 12.00 uur de binnenstad in om bestellingen af te leveren. Klus- en bouwbedrijven, glazenwassers en andere dienstverleners kunnen vanaf 12.00 uur niet meer zonder ontheffing naar een klusadres. Gebeurt dit wel, dan volgt er een boete. De controle wordt gedaan door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en met ANPR-camera’s. De camera’s scannen de kentekens van alle voertuigen die het gebied in- en uitrijden.

Uitzonderingen en ontheffingen

Bij acute storingen, lekkages of verstoppingen moet de storingsdienst wel een ontheffing aanvragen. Dat kan achteraf op dezelfde kalenderdag. Dus eerst de storing verhelpen, dan ontheffing aanvragen.

Wil je toch het venstertijdengebied in- of uitrijden met je bedrijfs-/vrachtauto? Dan heb je een ontheffing nodig. Bekijk hier de nieuwe beleidsregels die sinds 1 februari 2023 in werking zijn getreden.

Kijk op ruimtevoorjou.groningen.nl/venstertijden  of bekijk dit korte filmpje voor meer informatie.

 

Venstertijdengebied Groningen per 1 februari 2023