De spoorverbinding tussen Coevorden en Rotterdam heeft een lange geschiedenis als belangrijk schakel in het Nederlandse goederenvervoer en de logistieke verbinding met Noord-Nederland en Noord-Europa. Nu zijn er plannen om deze route nieuw leven in te blazen. Een ontwikkeling die tijdens een recente bijeenkomst breed werd ondersteund.
Tijdens een bijeenkomst in Coevorden, waarbij ook Logistiek Noord aanwezig was, werden de voordelen van een hernieuwde spoorgoederenvervoerverbinding tussen Rotterdam en Coevorden uitgebreid besproken. Het aanhoudende tekort aan vrachtwagenchauffeurs, de infrastructuurproblemen op de weg – die niet allemaal op korte termijn kunnen worden opgelost – en de groeiende druk op verduurzaming maken spoorvervoer een toekomstbestendige oplossing.
De seinen staan op groen voor de herstart van de treinshuttle tussen Rotterdam en Coevorden. Dit bleek uit de enthousiaste reacties van sprekers en aanwezigen tijdens de bijeenkomst. Wethouder Steven Stegen van de gemeente Coevorden en gedeputeerde Willemien Meeuwissen van de provincie Drenthe benadrukten het belang van deze modal shift van weg naar spoor voor de regio.
Dit sluit perfect aan bij zowel nationale als Europese duurzaamheidsdoelstellingen. In de komende drie maanden wordt de herstart verder uitgewerkt in samenwerking met verladers, railoperators, logistiek dienstverleners en de overheid.
De eerdere stopzetting van de spoorshuttle in 2022 was grotendeels te wijten aan de hoge kosten. De provincie Drenthe wil zich nu sterk maken om de gebruiksvergoeding van het spoor te verlagen, zodat de exploitatie weer haalbaar wordt. Ondanks de hogere kosten van spoorvervoer pleit oud spoortopman en intermodaal specialist Henk van Dieren voor doorzettingsvermogen. “We moeten niet wachten tot we gedwongen worden,” stelt hij, verwijzend naar het groeiende chauffeurstekort door de vergrijzing.
Volgens Van Dieren ligt de sleutel in betere communicatie en combinaties binnen de logistiek: door goederen tijdig te bestellen, kan de inzet van spoorvervoer beter worden gepland. Ook benadrukt hij het belang van klantgerichte concepten en lange termijn oplossingen. Don van Riel, managing director van Trimodal Europe voegt hieraan toe: “De snelste manier om te verduurzamen is het verplaatsen van transport van de weg naar het spoor.”
Daarnaast werd een nieuw fenomeen gelanceerd: het floating warehouse. Hierbij wordt vroegtijdig lading in containers geplaatst waardoor het vullen van wagons beter kan worden ingepland. Ook zorgt dit voor ruimt in de lokale warehouses van verladers en logistiek dienstverleners.
Tijdens de bijeenkomst is een rondgang gemaakt langs de aanwezige verladers om inzicht te krijgen in hun voorwaarden voor een succesvolle herstart van de spoorshuttle. De belangrijkste punten die naar voren kwamen:
De treinverbinding tussen Coevorden en Rotterdam kent een rijke geschiedenis. In 1992 opende logistiek dienstverlener Van der Graaf de eerste rail/weg-terminal in Coevorden. In mei 2002 startte ACTS een containertrein tussen Coevorden en Rotterdam, aanvankelijk met vier ritten per week, later teruggebracht naar drie. In september 2014 werd een shuttledienst gelanceerd tussen Rotterdam en Bad Bentheim, die later werd uitgebreid naar Coevorden. Dit traject groeide uit tot een dagelijkse dienst met een capaciteit van 90 TEU, waarmee de Rotterdamse haven werd verbonden met de Euroterminal in Coevorden.
In februari 2021 kondigde Bentheimer Eisenbahn AG aan de frequentie van de shuttle te verdubbelen van drie naar zes ritten per week, vanwege de groeiende vraag naar deze route. Toch werd op 4 november 2022 de laatste trein naar Coevorden gereden en stopte HSL Netherlands met de containertreinen naar Rotterdam. Het vervoer werd vervolgens overgenomen door binnenvaart en wegtransport.
Met de herstart van de spoorshuttle tussen Coevorden en Rotterdam wordt een belangrijke stap gezet in de verduurzaming en efficiëntie van het goederenvervoer. Deze verbinding kan opnieuw een sleutelrol vervullen in de nationale en internationale supply chain met Noord-Nederland als logistieke draaischijf. De komende maanden zullen uitwijzen hoe de plannen concreet vorm krijgen en of de trein opnieuw een vaste plek krijgt in de logistiek van Noord-Nederland en Noord-Europa.
Initiatief van Regio Groningen-Assen
bezoekadres: Emmasingel 4 (3e etage) Groningen | postadres: Postbus 610, 9700 AP Groningen