Foto artikel PostNL

Hoogeveen ‘hartstikke blij’ met nieuw, groot sorteercentrum van PostNL op bedrijventerrein Buitenvaart

Hoogeveen krijgt een nieuw, groot sorteercentrum van PostNL op bedrijventerrein Buitenvaart. In het complex worden pakketten gesorteerd voor vervoer naar klanten. Naar verwachting biedt de vestiging werk aan 100 tot 200 mensen.

PostNL heeft in het westelijke deel van Buitenvaart, nabij snelweg A37, twee en een halve hectare grond gekocht van de gemeente Hoogeveen. De bouwvergunning is inmiddels verleend en ligt sinds 2 februari ter inzage.

Op de locatie van 25000 vierkante meter is het postbedrijf al bezig met voorbereidende werkzaamheden. Behalve het sorteercentrum worden ook vier uitritten aangelegd. PostNL was al een tijd op zoek naar een locatie in Drenthe.

n het Noorden heeft het bedrijf momenteel drie sorteercentra: Kolham, Leeuwarden en Zwolle. Kolham kan maximaal 55.000 pakketten per dag verwerken. Om Drenthe en delen van Groningen beter te kunnen bedienen zocht PostNL naar een plek voor een extra sorteercentrum.

‘Strategische ligging’

Hoogeveen kwam daarbij als beste locatie uit de bus. ,,We zijn hartstikke blij dat zo’n gerenommeerd bedrijf voor deze gemeente heeft gekozen’’, reageert wethouder Jan Zwiers. ,,De strategische ligging van Hoogeveen heeft de doorslag gegeven. Het is, na de komst van andere bedrijven, opnieuw een bevestiging.’’

Zwiers doelt onder meer op de komst van zuivelgigant Fage en de nieuwbouw van Fieten Olie, verfgroothandel Olijslager en Chamel BV, dat snacks maakt voor honden en katten.

,,En er zit nog meer in de pijplijn’’, zegt Zwiers. Hij kan nog geen namen kan noemen. Volgens hem heeft Hoogeveen vorig jaar tientallen hectares bouwgrond kunnen verkopen. ,,Vooral in de tweede helft van 2021 is veel gebeurd. Buitenvaart is bijna vol, er zijn nog maar een paar kavels beschikbaar.’’

Marktleider

De pakketmarkt in Nederland groeit als kool, in 2020 alleen al met 33 procent. PostNL is met zo’n 60 procent marktleider op het gebied van pakketbezorging. Het bedrijf bezorgde in 2020 337 miljoen pakketten. De totale omzet van de pakketmarkt steeg met meer dan een kwart tot bijna 3,6 miljard euro.

Het pakketsorteercentrum in Hoogeveen wordt de 27e vestiging van PostNL in ons land. Het bedrijf heeft ook zeven vestigingen in België. De vestiging van PostNL op Buitenvaart betekent een impuls voor de werkgelegenheid. Volgens de gemeente gaat het om 100 tot 200 voltijds arbeidsplaatsen. Het sorteercentrum moet in het eerste kwartaal van 2023 klaar zijn.

Vorig jaar juni nam PostNL nam het laatste nieuwe, reguliere pakkettensorteercentrum in Westzaan (Noord-Holland) in gebruik. Vanuit dit duurzame pand van ruim 7600 vierkante meter worden dagelijks gemiddeld zo’n 40.000 pakketten bezorgd.

Gerobotiseerd

Een paar maanden later volgde in Nieuwegein de opening van een gerobotiseerd pakkettensorteercentrum voor kleine pakketten. De pakketten in dit sorteercentrum hebben het formaat van een flinke schoenendoos of kleiner.

PostNL wilde nog niet inhoudelijk reageren op de bouw van het sorteercentrum in Hoogeveen. Vragen van deze krant waren ‘nog iets te prematuur’. ,,We laten de externe informatie graag samenvallen met het slaan van de eerste paal’’, aldus een persvoorlichter.

 

Bron: Dagblad van het Noorden
Foto: PostNL