Leeuwarden tekent Green Deal ZES

Stadsdistributie Leeuwarden onder de loep

Waar bezoekers van Leeuwarden voorheen vooral naar de binnenstad gingen om hun boodschappen te doen, komen ze nu steeds meer voor een terrasje, het Fries Museum of sightseeing. De binnenstadfunctie verandert. Datzelfde geldt voor de stadsdistributie: meer pakketbezorging, horecaleveranties, toelevering bouwactiviteiten enzovoort. Om een aantrekkelijke stad te blijven en de toename van bezoekers vast te houden, is het nodig om in te spelen op deze veranderingen.

Ambitie

De gemeente Leeuwarden heeft de ambitie om de binnenstad meer autoluw te maken en gaat de bevoorrading van de binnenstad milieuvriendelijker organiseren; in 2025 moet de bevoorradingslogistiek slim en schoon zijn georganiseerd. Deze ambitie wordt omarmd door bedrijven in Leeuwarden. Wethouder Friso Douwstra bekrachtigde deze ambitie op dinsdag 24 september 2019. Hij ondertekende namens de gemeente Leeuwarden – samen met een groot aantal bedrijven – de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek.

Friso Douwstra: “Het aantal vervoersbewegingen neemt toe in Leeuwarden. We denken na over hoe we daarmee moeten omgaan. Hoe kunnen we de vervoersbewegingen verminderen en de stad leefbaar houden? Dat doen we niet alleen als gemeente, maar als gemeenschap. Het zijn vooral de bedrijven zélf die het doen. De gemeente helpt daar graag aan mee.”

Duurzame Stadsdistributie is een project van Werk Slim, Reis Slim.

 

Meer voorbeelden van succesvolle initiatieven

PostNL belevert emissievrij in Leeuwarden – als 1e binnenstad in Nederland

FRL Post bezorgt zakelijke post in Leeuwarden met cargobikes – als 1e in Nederland

Dropper bezorgt in Leeuwarden zero emissie eten aan meer dan 10 restaurants

Leeuwarder bedrijf MPI levert elektrische bezorgscooters aan PostNL

Onderzoek aantrekkelijke binnenstad