Nedersaksenlijn krijgt kabinetsteun: doortrekken spoorlijn is flinke impuls voor duurzame internationale logistieke verbindingen

De realisatie van de Nedersaksenlijn heeft deze week een belangrijke stap vooruit gezet. Het kabinet trekt bijna twee miljard euro uit om deze langverwachte spoorverbinding tussen Groningen en Enschede mogelijk te maken. Daarmee wordt een stevig fundament gelegd voor een snellere, duurzame en internationaal gekoppelde goederenstroom door het noorden en oosten van Nederland.

Frank FokkensLogistiek Noord vindt dit uitstekend nieuws en een flinke stap in de goede richting. Namens het netwerk reageert Frank Fokkens (foto) enthousiast: “Dit zijn uitstekende uitgangspunten om de noordelijke provincies met elkaar te verbinden en de snelste verduurzaming van het goederenvervoer te realiseren. De Oostboog bij Veendam en de bovenleiding met het juiste veiligheidssysteem zal hierbij het internationale karakter bestendigen om vanuit Groningen een onderdeel te worden van het internationale netwerk van Europa.”

Volwaardige internationale corridor

De Nedersaksenlijn is méér dan een regionale spoorverbinding: het is een ontbrekende schakel in een groter geheel. Door de realisatie van de Oostboog bij Veendam en de elektrificatie van het traject met een Europees erkend veiligheidssysteem (ERTMS), kan deze lijn uitgroeien tot een volwaardige internationale corridor. Fokkens benadrukt dat hiermee de corridor Noord-Oost kan aansluiten op de strategische North Sea–Baltic Corridor: “Zo kunnen alle Nederlandse en Duitse zeehavens met elkaar worden verbonden”

Traject Nedersaksenlijn

Kansen verduurzamen goederenvervoer

De betekenis van deze ontwikkeling reikt dus verder dan enkel het verbeteren van bereikbaarheid. De Nedersaksenlijn biedt concrete kansen voor het verduurzamen van goederenvervoer, het versterken van de economie in Noord- en Oost-Nederland én het positioneren van de regio als een volwaardige speler in het Europese logistieke netwerk.

De provincies Drenthe en Groningen hebben grote plannen voor woningbouw, onderwijs en economische ontwikkeling langs de Nedersaksenlijn. Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) van de provincie Drenthe in een reactie aan RTV Drenthe: “Alle plannen liggen al klaar. Dan gaat het bijvoorbeeld over woningbouw of over bedrijventerreinen. Deze uitkomst is heel positief voor onze inwoners, want de komst van de Nedersaksenlijn heeft invloed op de bredere welvaart in de regio.

“Nu is het ineens zover”

Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn is compleet overvallen door het nieuws, zegt hij in een reactie bij RTV Noord. Deze stichting maakt zich al jaren sterk voor de komst van de spoorlijn. “Dit is voor Noordoost-Nederland verschrikkelijk goed nieuws. Dit brengt zo veel met zich mee. De afgelopen jaren is er door de stichting heel hard gewerkt, zegt Barkhof. “Het is heel intensief geweest. We hebben ons hier met z’n allen hard voor gemaakt, van Almelo tot Groningen. En nu is het ineens zover.”

Logistiek Noord ziet de voortgang met vertrouwen tegemoet en blijft zich inzetten voor een toekomstbestendige en goed verbonden logistieke infrastructuur. Deze stap brengt die toekomst een stuk dichterbij.

Foto en kaartje: Stichting Nedersaksenlijn