emissie monotoring tool project 44 screenshot

Nieuwe tool vereenvoudigt meten Scope 3-emissies in logistiek

Technologiebedrijf project44 heeft de Emissions Monitoring tool geïntroduceerd. Hiermee kunnen verladers, expediteurs en logistiek dienstverleners inzicht krijgen in hun Scope 3-emissies.

De tool kan GLEC-erkende emissieberekeningen doen voor alle vervoerswijzen. Dit helpt bedrijven om de CO2-voetafdruk effectief te beheren, aan de geldende regelgeving te voldoen en ambities voor een duurzame supply chain te ondersteunen. Gebruikers van de tool krijgen gedetailleerde emissiedata te zien, kunnen aangepaste rapportages maken en trends volgen via een dashboard.

Wat zijn Scope 3-emissies?

Scope 3-emissies zijn de indirecte broeikasgasemissies die ontstaan in supply chains. Deze emissies zijn een belangrijk onderdeel van de totale CO2-voetafdruk van een bedrijf en dus cruciaal om te verminderen om zo hun totale impact op het klimaat te beperken. Scope 3-emissies zijn een gevolg van de activiteiten van het bedrijf, maar komen voort uit bronnen waarop de organisatie weinig tot geen invloed op heeft. Daarom zijn ze vaak het moeilijkst te meten. Scop 1-emmissies zijn directe emissies die ontstaan uit eigen voertuigen of (verwarmings)installaties. Scope 2 zijn de indirecte emissies die voortkomen uit het opwekken van aangekochte energie die de organisatie verbruikt.

Hulpmiddelen voor het berekenen van de CO2-uitstoot

Naast de oplossing van project44, zijn er nog meer hulpmiddelen op de markt om de CO2-uitstoot te berekenen, zoals van BigMile of CO2-meter.nu.