Kaaskop01

Twee weken gratis elektrische cargobike voor bedrijven

Snel, schoon, groen en zonder CO₂ of parkeerkosten je goederen vervoeren. Bedrijven, ondernemers en organisaties in Groningen die regelmatig met de bestelbus onderweg zijn voor hun goederenvervoer, kunnen nu twee weken lang gratis een elektrische cargobike uitproberen. De elektrische cargobike is een duurzaam alternatief voor het vervoeren van spullen in en rondom de binnenstad.

Veel bedrijven en ondernemers zijn dagelijks met de auto of de bestelbus onderweg voor bevoorrading, het vervoeren van goederen tussen locaties of het leveren van diensten en spullen aan huis. De cargobike kan daar een slim alternatief voor zijn. Met de cargobike overbrug je afstanden vaak sneller dan met de auto, zeker in de binnenstad. Daarnaast ligt je CO2-uitstoot met het gebruik van een cargobike een stuk lager. Bijkomend voordeel is dat je met de cargobike niet afhankelijk bent van venstertijden in de binnenstad en je dus op elk moment van de dag de binnenstad in kunt. Door de fiets twee weken uit te proberen, kunnen bedrijven en organisaties ervaren of dit bij ze past.


Emissievrije binnenstad
Op dit moment en ook de komende jaren wordt er in Groningen gewerkt aan weg en spoor. Dat kan hinder opleveren voor weggebruikers. Met de cargobike kun je de hinder door werkzaamheden makkelijker omzeilen. Daarnaast wil de gemeente Groningen toe naar een emissievrije binnenstad. “We zien een groei in het aantal bestelwagens en vrachtauto’s in de binnenstad. Daarom moeten we kijken naar de leefbaarheid in de stad. We willen dat in 2025 de binnenstad emissievrij is. Met compacte vrachtfietsen, die goed passen bij de vaak smalle straten van onze historische binnenstad”, aldus wethouder Broeksma. De huidige venstertijden voor goederenvervoer gaan in 2022 voor de gehele binnenstad gelden.


Positieve ervaringen
Bouwbedrijf Heijmans heeft als eerste bedrijf de cargobike uitgeprobeerd. Voor hun werkzaamheden op het Zernike gebruikten ze vaak de auto of bestelbus. “De onderhoudswerkzaamheden die we voor de Hanzehogeschool doen, doen wij op een zo duurzaam mogelijke manier. Duurzaam vervoer maakt daar ook onderdeel van uit”, vertelt Richard de Jong van Heijmans. “Onze technici en timmermannen moeten weleens voor prioriteitsstoringen de binnenstad in en met de cargobike kunnen we sneller ter plaatse zijn dan met een auto of bus. Dat scheelt ons ook nog eens in de parkeerkosten en CO2-uitstoot.”

Ook Merlijn Albering, eigenaresse van moestuinwinkel De Stadsakker in de binnenstad van Groningen, probeerde de cargobike twee weken uit. Zij gebruikte de cargobike om potgrond, aardewerken bloempotten, gereedschappen en verse eieren van haar kwekerij aan de rand van de stad naar haar winkel te brengen. Ze is enthousiast over het gebruik van de cargobike. “De cargobike biedt enorm veel ruimte. En ik kon nu voor de deur van te winkel parkeren om te laden en lossen. Met de auto moet ik altijd eerst buiten het centrum parkeren om vervolgens naar de winkel te lopen.”


Bedrijvenvereniging Zuidoost
De cargobike-actie is een initiatief van Groningen Bereikbaar en wordt ondersteund door Bedrijvenvereniging Zuidoost. Omdat mobiliteit voor veel bedrijven een grote energieverbruiker is, wil de bedrijvenvereniging ondernemers duurzame mobiliteitsoplossingen bieden. Daarom hebben zij een tweede cargobike voor deze actie beschikbaar gesteld.


Cargobike reserveren
Wil je ook een cargobike uitproberen? Bedrijven en ondernemers kunnen zich aanmelden voor de cargobike-actie. De cargobike is te reserveren via groningenbereikbaar.nl/cargobike. De cargobikes zijn op te halen bij de Makro.