Koopman Logistics Group

Innovatief Koopman gaat elektrisch aangedreven door Groningen

Harm Koopman (44) is één van de directieleden van Koopman Logistics Group. Ondanks dat hij de veertig al een tijdje gepasseerd is, werkt hij pas vijf jaar voor het familiebedrijf. Het is er namelijk gebruikelijk om eerst buiten de organisatie ervaring op te doen. Dat doet hij zeventien jaar lang, bij Van der Wiel in Drachten. Koopman voert uiteindelijk enkele gesprekken en maakt een assessment binnen Koopman Logistics Group, voordat hij in 2014 toetreedt tot de top van het bedrijf. Met meer dan elfhonderd werknemers, werkzaam in Nederland, België en Duitsland, biedt Koopman al bijna honderd jaar logistieke oplossingen aan. Ook in hartje stad Groningen.

Uitstraling
Het gaat Koopman Logistics Group zit in een groeifase voor de wind, dat moge duidelijk zijn. Eind november 2018 is Harm Koopman ineens een prijswinnende onderneming, nadat er beslag wordt gelegd op de gewilde Groninger Ondernemingsprijs. Eerder dat jaar wint het bedrijf The Innovation Manager-award (TIM), vanwege vernieuwende projecten op IT-gebied. “Positief voor het imago, maar het is vooral een bevestiging dat we de dingen goed doen. En gezien worden.” Koopman treft bij zijn indiensttreding een groeiende organisatie aan, die voor zijn gevoel nog iets teveel uit losse onderdelen bestaat. Hij wil er meer één geheel van maken. Die uitstraling komt nu fraai naar voren op onder andere de website en het ‘werkenbij’-platform. Daarnaast focust Koopman hij zich sterk op het in kaart brengen van de klantbehoefte. “We zijn samengesmolten de laatste jaren. Beide genoemde websites dragen dat uit. De werknemers staan centraal. We zetten in op de instroom van jonge mensen. We werken samen met opleidingsinstituten en bieden zowel stageplaatsen als trainingen aan. Dat werkt. Op een hoger niveau betekent het dat er strategische overnames zijn geweest. Onze logistieke spreiding is uitgekiend, waardoor we meer dan louter transport kunnen bieden. We zijn logistiek dienstverlener en denken continu mee in alle processen.”

Goed werkgeverschap
Harm Koopman toont een introductiefilmpje. Vers van de pers. Driven bij commitment. Wat de logistieke uitdaging ook is, Koopman lost het op. Termen als innovatief, proactief, betrokkenheid, samenwerking en oplossingsgericht komen voorbij. Het kenmerkt de bedrijfscultuur.

“Intern heerst een aanpakmentaliteit. Open en eerlijk, met een moderne, ondernemende blik. We vragen veel van de mensen. De omzet per hoofd is hoog. Het is overigens niet eenvoudig om een stabiele groep van bijvoorbeeld chauffeurs, spuiters en poetsers op te bouwen. Daar moet je in investeren. Daarnaast hebben we een MVO-doelstelling waarin we twintig procent van onze werknemers willen opleiden naar een hoger plan. We innoveren, ondernemen en maken waar, terwijl we ons gedachtegoed in gedachten komen. De mens is bepalend voor het eindproduct.”

Zero-emissie
Onder Koopman TransMission rijdt een elektrisch aangedreven bestelauto al ruim een jaar door de binnenstad van Groningen. Het bedrijf neemt daarmee het voortouw in het plan voor emissieneutraal vervoer in 2025, mede aan de hand van het Convenant duurzame stadslogistiek Groningen. Om in 2025 schoon, veilig en leefbaar te zijn werkt de gemeente samen met het bedrijfsleven en diverse organisaties. Koopman Logistics Group is één van de bedrijven die tot de Koplopers Groep behoort. Harm Koopman geeft aan wat er naast eerdergenoemde Maxus EV80 verder in hun vat vol innovatie zit. “Het convenant hebben we inmiddels tevens in Leeuwarden getekend. De Maxus rijdt al een poos in Groningen en straks dus evenzo door de binnenstad van Leeuwarden. Daarnaast willen we op termijn een elektrische truck inzetten. Een zogenoemde distributietruck. Handig voor de industriegebieden. Verder is waterstof in de toekomst interessant voor onze vrachtwagens. Die transitie is nu nog te duur. Wel hebben we flink geïnvesteerd in HVO-biodiesel, waarmee we besparen op CO2, stikstofoxiden en fijnstof.”

Hub in Noordhorn
In het convenant staan naast afspraken over emissieneutraal transport, ook regelingen over de bundeling van goederen. Bij Koopman TransMission fungeert de vestiging in Noordhorn als hub voor Noord Nederland. Voor verschillende klanten en vervoerders verzamelen zij goederen, die erna emissievrij en efficiënt naar onder meer de binnenstad van Groningen worden gebracht. “Elke dag opnieuw, met meer dan honderd zendingen voor de binnenstad. De wagens zijn steevast optimaal beladen, zodat het aantal verkeersbewegingen beperkt blijft. Wat de binnenstad betreft ben ik voorstander van nieuwe regels omtrent venstertijden en wat we zoal mogen vervoeren. En op welke manier. De markt past zich er wel op aan. Wij richten ons vanuit de hub in Noordhorn echter op het gehele noorden. We werken nu samen met dertien bedrijven  die in Noordhorn afleveren. Daarna nemen wij het over. Zo duurzaam en efficiënt mogelijk. Met in totaal vijfentwintighonderd zendingen. Elke dag opnieuw.”

Meer weten over deze vooruitstrevende organisatie, inclusief openstaande vacatures? Neem dan een kijkje op www.koopman.nl www.koopmantransmission.nl en/of www.werkenbijkoopman.nl.

Contactgegevens

Lelystraat 2
9351 VE Leek

Postbus 8
9800 AA Zuidhorn
+31 594 729 800
info@koopman.nl