Hub in centrum van Leeuwarden

Achmea, Rabobank, Belastingdienst, Veiligheidsregio Fryslân en Aegon onderzoeken mogelijkheden voor een gezamenlijke hub

Achmea, Rabobank, Belastingdienst, Veiligheidsregio Fryslân en Aegon onderzoeken de mogelijkheden om hun leveringen in Leeuwarden te bundelen door gebruik te maken van een gezamenlijke hub. Enkele andere organisaties tonen ook hun interesse. Daarnaast zijn ze een samenwerking gestart om hun facilitaire logistieke stromen te verduurzamen.

Zij hebben onderzoek gedaan naar deze stromen: wat komt binnen en wat gaat er uit? Dit leidde tot enkele opvallende inzichten en concrete vervolgstappen. De bedrijven zijn nu met elkaar in gesprek over hoe zij hun afval-logistieke stromen kunnen verduurzamen. Leeuwarder scholen hebben plannen om zich hierbij aan te sluiten.

Ook Leeuwarder binnenstadondernemers vinden een hub een oplossing waarmee de logistiek in de binnenstad verbetert. Met een gezamenlijk binnenstad-hub (een microhub) kunnen de goederen worden gebundeld voor aflevering op één adres. Dit kan het aantal vervoersbewegingen en tussenstops in de binnenstad verminderen: stiller, afname CO2-uitstoot, veiliger. Kortom, aantrekkelijker voor ondernemers, bezoekers en bewoners.

Een hub is één van dé oplossingen om stadslogistiek te verduurzamen. Een hub is het knooppunt in het transportnetwerk waar de herverdeling en bundeling van lading plaatsvindt naar tussen- of eindbestemmingen.

Contactgegevens