Dropper

Een ingenieuze manier van gecombineerd bezorgen

Het platform Dropper koppelt lokale verzenders aan actieve (fiets)koeriers in de buurt. Door dit netwerk van koeriers binnen een paar klikken beschikbaar te maken, wordt duurzame same-day delivery voor iedereen mogelijk. De vrouw achter deze innovatieve startup is Jantine Doornbos. Een bekende naam in Groningen en omstreken, aangezien zij naast founder van Dropper tevens het brein achter de in 2016 opgerichte bezorgservice FoodDrop is. Beide bedrijven behoren tot de Koplopers Groep, maar hieronder zoomen we vooral in op Dropper.

FoodDrop en Dropper
In 2016 zit Doornbos op het terras met vriendinnen. Ze merkt op dat alle restaurants verschillende koeriersdiensten gebruiken. Alles rijdt en fietst door elkaar. Het zijn eilandjes. En zo ontstaat het idee om een dienst te creëren die gebundeld voor restaurants gaat bezorgen, zodat niet elke eetgelegenheid een eigen bezorgservice nodig heeft. Maar ook omdat gezond eten laten bezorgen vrijwel nergens een optie is. Zo ontstaat FoodDrop, gedragen door een slim algoritme. Een jaar later zit ook Dropper al in het hoofd van Doornbos. Begin 2019 gaat het platform live. Drie begrippen staan centraal binnen deze ophaal- en bezorgdienst. Circulair, bundeling en same-hour. Circulair staat voor het combineren van verschillende pakketten tijdens een rit. Denk aan een koerier die eerst twee pizza’s langsbrengt en daarna een bloemetje. Door efficiënt te bundelen zijn er minder vervoersbewegingen. En same-hour als in binnen één uur een pakket laten bezorgen. Met het Dropper-netwerk heb je steevast een fietskoerier tot je beschikking.

Urban Arrow meets Carla Cargo
Uit onderzoek van Dropper en Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat tachtig procent van alle leveringen in de stad met de fiets gedaan kan worden. Niet met alle fietsen uiteraard, maar wel in combinatie met bijvoorbeeld een bakfiets of Cargo Bike. Daarover gesproken, Dropper werkt met de Urban Arrow meets Carla Cargo. Klinkt futuristisch en stiekem is dat ook zo. De Urban Arrow bakfiets van Dropper heeft een inhoud van vijftienhonderd liter. De Carla Cargo fietsaanhanger kan, in combinatie met de Urban Arrow, nog eens negenhonderd liter herbergen. Grote hoeveelheden producten en pakketten kunnen zodoende worden meegenomen. De snelheid en wendbaarheid van de fiets zorgt voor een grote voorsprong op bijvoorbeeld bestelbussen. De maximale snelheid is vijfentwintig kilometer per uur, waarbij de accu’s op eco-stand tot veertig kilometer meekunnen.

Netwerk
Interessant bedrijf, denkt ook PostNL. En zo hebben Dropper en PostNL vanaf juni 2019 in het kader van een pilot zes maanden samengewerkt om pakketten per fiets emissievrij te bezorgen in de binnenstad van Groningen. De eerste resultaten uit dat onderzoek zijn positief. De stimulans in duurzame stadslogistiek komt volgens Doornbos mede dankzij de ondersteuning van de provincie en gemeente Groningen. Het zorgt voor onder meer nieuwe mogelijkheden, samenwerkingen, een netwerk en diverse projecten en pilots.

Contactgegevens

Helperpark 276
9723 ZA
Groningen
085 01 60 466
info@dropper.nl