
Wat dertig jaar geleden begon met één vrachtwagen en een vaste route op Denemarken, is Hartman Expeditie uitgegroeid tot een van de grootste spelers in groupage naar Scandinavië. Onder leiding van Ronald Hartman ontwikkelde het bedrijf uit Nieuw Amsterdam zich van een zelfstandige transporteur tot een flexibele, efficiënte logistieke organisatie die zowel qua omvang, duurzaamheid als automatisering vooroploopt.
“Op 1 april was het dertig jaar geleden dat ik zelfstandig ben gaan rijden,” blikt Ronald Hartman terug. Wat begon als eigen rijder met één auto, groeide uit tot een netwerk van bedrijven dat onder de vlag van Hartman Expeditie opereert. “In 2005 startten we officieel met Hartman Expeditie. Inmiddels zijn we goed voor zo’n 100 miljoen omzet. We hebben altijd vastgehouden aan de AGF en sierteelt sector: groente, fruit, bloemen en planten. Daar zijn we goed in. En daar blijven we in.”
Sinds 2019 zette Hartman een reeks strategische overnames in gang. Brinkman Trans, JP Vis, Kees Zwaan & Partners en recent nog Mera Trans: stuk voor stuk familiebedrijven zonder opvolging, maar met een DNA dat naadloos aansluit op dat van Hartman. “Het zijn allemaal bedrijven uit dezelfde wereld. Je spreekt dezelfde taal, dan weet je wat je aan elkaar hebt.”
Inmiddels wordt vanuit het kantoor in Waddinxveen de planning voor de ritten naar Denemarken gecoördineerd. De ambitie is duidelijk: integreren, optimaliseren, en uiteindelijk één uniforme organisatie neerzetten. “Brinkman is al volledig geïntegreerd. Binnen een paar jaar zijn ook de namen JP Vis en Mera uit beeld. Alles wordt rood.”
Een groeiend wagenpark van 170 eigen vrachtwagens en ruim 100 vaste charters ondersteunt deze strategie. Met relatief korte routes en een hoge omloopsnelheid blijft de organisatie wendbaar. “Synergie is ons voordeel. We doen waar we goed in zijn. En doen wat we beloven.”
Duurzaamheid is voor Hartman geen verplichting, maar een logische stap vooruit. “In Zweden rijden we met 32-meter combinaties en we hebben auto’s op HVO en biogas. We hebben ons eigen private label: Green Label Logistics. Klanten kunnen bij Hartman kiezen voor duurzaam vervoer. In drie stapjes kan naar 90 procent CO2-reductie worden toegewerkt. Afnemers van deze duurzame oplossing zijn Scandinavische retailers die een vervoerder zoeken die past bij hun duurzaamheidseisen.” Het pand van Hartman in Nieuw Amsterdam is uitgerust met 1.900 zonnepanelen en een accupakket van 1,1 megawatt. “Daarmee kunnen we anderhalve keer onze accu opladen – en leveren zelfs stroom terug aan de buren.”
Ook kijkt Hartman verder dan de eigen voordeur: er zijn plannen voor een openbaar laadplein op het terrein, bedoeld voor collega-vervoerders. “We hebben stroom over, dus waarom zouden we het niet delen?”
In Noord-Nederland zit veel potentieel. Maar ook hier is het personeelstekort soms een uitdaging. “Mijn vrouw doet de HR. Het blijft zoeken naar goede chauffeurs, daar gaat veel aandacht naartoe.” Daarom pakt Hartman het graag structureel aan. Samen met het Drenthe College is een opleidingsprogramma opgezet: jongeren leren één dag per week op school, en werken vier dagen in het bedrijf. “Iedere dag lopen hier zo’n vijftien stagiairs rond. Je ziet ze echt groeien. Ze komen bleu binnen en gaan volwassen de deur uit.”
De overnames brachten ook een nieuwe dynamiek op de werkvloer. Ondanks de bedrijfsgroei probeert Hartman het familiegevoel niet kwijt te raken. Hij is benaderbaar en houdt van korte lijntjes. “Niet iedereen vindt het leuk als je ineens onderdeel bent van een grotere club. Maar we kiezen bewust. Doorgaan met selecteren tot je de juiste mensen bij elkaar hebt – dat is de kunst van het ondernemen”, zo vindt Hartman.
Tegelijkertijd wordt er volop geïnvesteerd in digitalisering. “We zijn onderweg naar volledig papierloos werken. ECMR wordt uitgerold, en met de nieuwe Trimble boordcomputers en TComm wordt alles inzichtelijk. Maar onze mensen blijven onze ogen en oren onderweg. Daar zijn we zuinig op.”
De toekomst zal verdere schaalvergroting gaan brengen. Volgens Hartman is dat onvermijdelijk. “We worden voortdurend benaderd door bedrijven uit binnen- en buitenland. Maar we kiezen zorgvuldig. Ze moeten bij ons en onze branche passen.”
Initiatief van Regio Groningen-Assen
bezoekadres: Emmasingel 4 (3e etage) Groningen | postadres: Postbus 610, 9700 AP Groningen